Bliv energiklog med de nyeste mærker

Energimærket på et elektrisk apparat eller husholdningsprodukt giver vigtige oplysninger om produktets energiforbrug. Mærket viser en skala fra A til G, hvor A er det mest energieffektive og G er mindst effektivt. Jo lavere energiklasse, desto større er energiforbruget og driftsomkostningerne for produktet. Ved at vælge produkter med de højeste energiklasser, A eller B, kan du spare penge på el- og varmeregninger og samtidig reducere dit miljøaftryk. Energimærket er et godt redskab til at træffe et informeret valg, når du skal investere i nye husholdningsapparater.

Sådan vurderes et produkts energiforbrug

Når du skal vurdere et produkts energiforbrug, er der flere ting, du bør se på. Først og fremmest er det vigtigt at kigge på produktets energimærke, som indikerer, hvor energieffektivt produktet er. De nyeste energimærker giver en mere præcis vurdering end de ældre mærker, så hold dig opdateret på de seneste energimærker. Derudover kan du se på produktets energiforbrug i kWh, som giver et mere konkret billede af, hvor meget energi produktet bruger. Endelig kan du også sammenligne produktets energiforbrug med lignende produkter for at få en bedre forståelse af, hvor energieffektivt det er.

Energibesparende valg i hverdagen

Små ændringer i hverdagen kan have stor betydning for dit energiforbrug. Vælg energieffektive husholdningsapparater som f.eks. en robotstøvsuger, der kan spare dig for tid og energi. Læs mere om valget af robotstøvsugere. Derudover kan du spare strøm ved at slukke for apparater, når de ikke er i brug, og vælge energibesparende belysning.

Opdaterede krav til energimærkning

De nyeste krav til energimærkning af produkter er blevet opdateret for at give forbrugerne en mere præcis og gennemsigtig vurdering af produkternes energiforbrug. Mærkerne indeholder nu mere detaljeret information om produktets energiklassificering, årligt energiforbrug og andre relevante nøgletal. Denne øgede gennemsigtighed hjælper forbrugerne med at træffe informerede valg, når de skal investere i energieffektive produkter til hjemmet. Desuden har de nye krav til energimærkning til formål at stimulere producenterne til at udvikle stadig mere energibesparende teknologier.

Gennemskuelige symboler og skalaer

Når du skal vælge nye hvidevarer eller elektronik, kan det være en jungle at finde rundt i alle de forskellige energimærker og symboler. De nyeste mærker er dog designet til at være mere gennemskuelige og lettere at forstå. Energimærket viser nu tydeligt, hvor energieffektiv en given enhed er, med en klar skala fra A til G. Desuden indeholder mærket ofte supplerende symboler, der illustrerer produktets ydeevne inden for andre relevante parametre, såsom støjniveau eller vandeffektivitet. Disse symboler giver dig et hurtigt overblik over enhedens egenskaber, så du nemt kan sammenligne forskellige modeller og vælge det produkt, der passer bedst til dine behov.

Gode råd til et lavere energiforbrug

For at reducere dit energiforbrug kan du følge disse enkle råd:

  • Sluk for elektroniske enheder, når de ikke er i brug. Undgå at lade dem være på standby, da de stadig bruger strøm.
  • Isoler din bolig godt for at forhindre varmetab. Tjek at vinduer og døre er tætte, og overvej at installere ekstra isolering.
  • Skift til energieffektive LED-pærer, som bruger langt mindre strøm end traditionelle pærer.
  • Vask tøj ved lavere temperaturer og undgå at overfylde vaskemaskinen. Det sparer både strøm og vand.
  • Sænk temperaturen i hjemmet en smule, når du ikke er hjemme. Brug et programmerbart termostatsystem til at styre varmen.

Sådan finder du de mest effektive produkter

Når du skal finde de mest effektive produkter, er der nogle nøglefaktorer at holde øje med. Se efter energimærker, som viser produktets energieffektivitet. Jo højere energimærke, jo mere effektivt er produktet. Kig også efter certificeringer som EPEAT eller ENERGY STAR, som garanterer en høj energistandard. Derudover kan du sammenligne produktspecifikationer som strømforbrug og årlige driftsomkostninger for at finde de mest økonomiske løsninger. Husk at tage højde for dit konkrete behov, så du vælger et produkt, der passer til din husholdning.

Energimærkning af boligen – hvad du bør vide

Energimærkningen af din bolig er et vigtigt værktøj, når du vil vurdere boligens energiforbrug og potentialet for energibesparelser. Mærkningen giver et overblik over boligens samlede energiforbrug og viser, hvor energieffektiv boligen er i forhold til andre boliger. Mærkningen tager højde for faktorer som boligstørrelse, isolering, opvarmningssystem og vinduer. Jo højere energimærke, jo mere energieffektiv er boligen. Ved at kende din bolig’s energimærke kan du identificere områder, hvor der er mulighed for at spare energi og dermed sænke dine energiomkostninger. Samtidig kan energimærket være med til at øge din boligs værdi, hvis du overvejer at sælge.

Følg med i de seneste ændringer i reglerne

De seneste ændringer i energireglerne betyder, at der nu stilles skærpede krav til energimærkning af produkter. Alle nye produkter skal være mærket med det nyeste energimærke, som giver forbrugerne et tydeligt overblik over produktets energieffektivitet. Derudover er der indført nye regler for, hvor lang tid et energimærke er gyldigt. Det er nu et krav, at mærket skal opdateres hvert 5. år for at afspejle de seneste teknologiske fremskridt. Forbrugerne opfordres derfor til at holde sig opdateret på de løbende ændringer for at træffe de mest oplyste valg, når de skal købe nye produkter.

Brug energimærket som dit kompasnål

Energimærket er et vigtigt redskab, når du skal vælge nye husholdningsapparater. Det fortæller dig, hvor energieffektiv en vare er, så du kan træffe et informeret valg. Kig altid efter energimærket, når du står over for at skulle købe et nyt apparat som f.eks. et køleskab, en vaskemaskine eller et komfur. Mærket giver dig et hurtigt overblik over, hvor meget energi produktet bruger, og hjælper dig dermed med at vælge de mest energivenlige løsninger. På den måde kan du spare penge på din el-regning og samtidig være med til at skåne miljøet.